Veel gestelde vragen

Wanneer kan ik het beste met mijn theorie beginnen?

In principe wordt aangeraden om het theorie-examen na een tiental verreden rijlessen af te leggen. Motivatie is dat het dan wat makkelijker zou kunnen zijn om de vragen m.b.t. de gevaarherkenning te beantwoorden, omdat er al in de les meerdere situaties en het gewenste gedrag aan bod zijn geweest. Aan de andere kant is ook wat te zeggen voor het zo vroeg mogelijk halen van de theorie te zeggen. Tenslotte wordt het een stuk makkelijker te begrijpen waarom een bepaalde actie nodig is, als de regelkennis aanwezig is. Bij versnelde rijopleidingen is gewenst dat voor aanvang van de opleiding de theorie gehaald is. Dit om onnodig oponthoud tijdens de opleiding te vermijden.

Hoe lang is mijn theorie geldig?

Het theoriecertificaat heeft een geldigheid van 1,5 jaar vanaf de datum dat het behaald is. Belangrijk voor de mensen die willen wachten tot het allerlaatste moment: geldigheid is tot de vermelde datum, niet tot en met!

Wat is de gezondheidsverklaring?

In de gezondheidsverklaring worden een tiental vragen gesteld m.b.t. de gezondheidssituatie van de aanvrager van een rijexamen die het rijden nadelig zouden kunnen beïnvloeden. Vul deze verklaring tijdig en naar waarheid in! Advies is om deze verklaring bij aanvang van de rijopleiding al in te vullen. Mocht het nodig zijn een medische procedure te doorlopen dan loopt die parallel aan de opleiding, waardoor er geen vertraging hoeft te ontstaan. Deze procedure zou in voorkomende gevallen wel 6 tot 8 weken in beslag kunnen nemen. Wees dus op tijd! 

Vanaf welke leeftijd mag je beginnen met autorijles?

Vanaf 16,5 jaar kan je beginnen met rijlessen én je theorie al halen. Als je 17 bent, mag je praktijkexamen doen. Als je vóór je 18e slaagt, moet je tot je 18e rijden met een coach naast je. In dat geval heb je naast je rijbewijs ook een begeleiderspas nodig. De pas aanvragen en verdere informatie hierover kan je vinden op de site van 2 to Drive.

Mag ik met 2 to Drive ook in het buitenland rijden?

Helaas niet. 2 to Drive is een Nederlands project en daardoor alleen binnen Nederland geoorloofd.

Hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig?

Gemiddeld heeft iemand 38 uur rijles nodig om het rijbewijs te halen (bron: CBR). Dit verschilt natuurlijk per leerling. Je rijinstructeur kan je helpen inschatten hoeveel rijlessen jij, bij benadering, nodig zult hebben. 

Hoe kies je de beste rijschool voor jou ?

Neem een proefles en kijk eerst of er een klik is en of de manier van instructie geven en interactie bevalt. Kijk ook verder dan de prijs alleen. Wat krijg je ervoor terug? Een goedkope rijschool waar je weinig feedback krijgt en daardoor onnodig meer lessen (en misschien wel examens) zult moeten verbruiken, is uiteindelijk toch duurder dan die op het eerste oog duurdere opleider. Vergeet ook niet de lesprijs in combinatie met de lesduur te vergelijken. Niet elke rijschool rijdt 60 minuten per les. 

Wat kost een autorijbewijs halen?
 • Theoriemateriaal
 • Theorie-examen
 • Gezondheidsverklaring
 • Praktijkles
 • Praktijkexamen
 • Pasfoto
 • Rijbewijsaanvraag

  Mogelijke bijkomende kosten:

 • Extra benodigde lessen die buiten een pakket vallen
 • Extra examens bij zakken
 • Eventuele begeleiderspas 2 to Drive
 • Mogelijke medische keuring bij gezondheidsklachten

   

  Je ziet dat er nogal wat verschillende kosten zijn die meewegen, waardoor de exacte kosten nogal kunnen variëren.